2014. április 10., csütörtök

Nagi no Asukara










ÉV: 2013-2014
RÉSZEK: 26
KATEGÓRIA: DRÁMA, FANTASY, ROMANTIKUS, SLICE OF LIFE, SEINEN


Történet

Régen minden ember a vízben élt, ám mostanra a legtöbben elhagyták, és a szárazföldön élnek.
Shioshishio, a víz alatti egyik kis város, ahol bezárták az iskolát, így az addig odajáró 4 diáknak, Hikari-nak,Manaka-nak, Chisaki-nak és Kaname-nek, muszáj a felszíni iskolába átiratkozni.
Első nap Manaka megkésve, de a többiek után indul, és ekkor egy halászhálóval kifogja a későbbi osztálytársa, Tsumugu. Így viccesnek hangzik,ám akkor egy nagyon szép monológot hallhatunk, ami igaznak bizonyul,és végigkíséri az egész animét.
Tehát a vízi emberek beiratkoznak a felszíni iskolába, Tsumugu pedig az osztálytársuk lesz. Kezdetben Hikari, Manaka Tsumugu iránt szerelme miatt, a fiút állandóan piszkálja, féltékeny és egyebek, de rájön, hogy ő egy normális fiú, így a későbbiekben ők öten összebarátkoznak, és az évente megrendezendő vízi szertartásra készülnek, ahol egy, a tenger istenének való áldozatot kell felmutatniuk.
A gyerekek nagy hévvel készülődnek, de nem minden úgy sül el, ahogy azt ők elképzelték.


Nagyjából a történet leírásom az anime első 13 részét mutatja be, ahol a slice of life részek, karakterbemutatások, a szerelmi sokszögek előkészítése, és a történet konfliktus helyzetének előkészítése zajlik. Az anime második felében következik be a dráma, a nagyszerűen felépített történet megoldása, és a romantikus sokszögek is elrendeződése.



Vélemény

A P.A. Works végre valami nagyszerűt hozott össze újra, mert a Hanasaku Iroha óta egy animéjüket sem tudtam élvezni, de ez viszont még azt is messze felülmúlta, így megbocsájtok.
Ez... egyszerűen... ELKÉPESZTŐ!!
Az AnoHana óta nem láttam ennyire jó romantikus drámát. Mondjuk az AnoHana hasonlat érthető, hisz ugyanaz a rendező.
A történet jól felépített. Az első felében inkább a karakterek bemutatása, a slice of life részek dominálnak, illetve az anime második feléhez való konfliktusok, szerelmi sokszögek előkészítése.
Az anime második felében pedig jött a dráma és a romantikus sokszögek teljes kibontakozása, ahol az ember találgat ki kivel is jön össze, és hogy is oldják meg a kialakult helyzetet.
Hangulat telitalálat. Minden műfaj tökéletes van adagolva, átérezhető a romantikus részektől, a drámán át a fantasy-ig, slice of life-ig, szóval MINDEN!
A legjobb részek szerintem a 13.-15.-ig, a 24., és a 26.rész volt.
A 26. rész tökéletes befejezés volt, semmi változtatást nem raknék bele, annyira át tudtam érezni, hogy amikor elkezdtem könnyeket hullatni akkor vettem észre. 
A képi világ szintén elképesztő, nem lehet rá mást mondani. Gyönyörű,gyönyörű, gyönyörű. A tenger, a kék és fehér színek az egész anime alatt, a téli tájkép.
Illetve mintha a tenger állapota lett volna a metaforája a hangulatnak.
Ez a tengeri ember-földi ember teljesen új volt.
És akkor a karakterek.
Hikari az első pár részben irritált az erőszakosságával, de a karakterváltozás jót tett neki, és felnőtt az anime alatt.
Manaka kedves szereplő, de inkább Miuna-val szimpatizáltam. De mégis abszolút kedvencem Chisaki volt. Egy kedves, egyszerű lány akit nem lehet nem szeretni. 
Kaname és Tsumugu akik a háttérből figyelők az anime első felében, de a másodikban kibontakoznak.
Az aláfestő zenék csodálatosak! A 2.openinget ha valaki megnézni, és tetszik neki, annak az anime is fog, mert tökéletes átadja a hangulatát.
Összegezve, erről az animéről nem tudok rosszat mondani. Minden tetszett benne, de ami a leginkább megkapó benne az a drámai hangulat.
Az utolsó rész előtt egy 9,5 ponttal akartam zárni, de egy ilyen megindító, egy ilyen tökéletes befejezés után nincs szívem 10 pontnál kevesebbet adni.


10/10


PILLANATKÉPEK









2014. április 5., szombat

Dragon Ball Z

Shigatsu-team-nek írt cikkem








Ki ne hallott volna a Dragon Ball sikerszériáról, amit szinte az egész világon vetítettek és több 10 millió embert ültetett le a tv-k elé?

Hazánkban a Dragon Ball Z-t először az RTL Klubon adták le még 1998-ben, de az akkori ORTT beszüntette a 121.résszel bezáróan.
2012-ben azonban a Viasat 6 felvásárolta próbaképp az első 52 részt (vagyis az első évadot), ami meghozta a várt sikereket, illetve rá 2013 őszén folytatódott a sorozat és idén február elején ért véget, mint a csatorna lenézettebb jelenleg futó sorozata, azóta újra elkezdték ismételni.

Az anime közvetlenül a Dragon Ball után indult 1989-ben, és közel s távol 7 évig szórakoztatta a japán tv nézőket, amihez 13 mozifilm is készült, emellett 2 tv speciál és 2 OVA is.

Son Goku összeházasodott Chi-chi-vel és már megszületett első közös gyerekük Son Gohan, aki immáron 4 éves.
Goku és fia tiszteletüket teszik az öreg Muten Roshi-nál ( Zseniális Teknős), ahová egy férfi érkezik, aki azt állítja ő Son Goku testvére, és a harcos Saiya-jin (Csillagharcos) faj leszármazottai.
Raditz miután sikertelen kérlelés után, hogy Son Goku álljon mellé, és írtsák ki a bolygót, elrabolja a fiát.
Piccolo (Ifjú Sátán) és Goku a nyomába erednek, majd a harc során Goku és Raditz is életét veszti, ám Raditz halála előtt még megosztja velük, hogy nála még két erősebb Saiya-jin is létezik a világon, akik a Föld felé tartanak.
Goku még a Mennyországban Kaio-sama-nál, addig a többiek a Földön készülnek a Saiya-jin-ek érkezésére....


A történet négy ívet ölel fel, amiben az elsőben megismerkedhetünk Son Goku származásának és a Földre való jövetelének okával, illetve a megmaradt három Saiya-jin-ekkel, akik közül Vegita a későbbiekben már szinte hasonló nagyságú szereplővé növi ki magát mint maga Son Goku.

A második ív a Namek bolygón játszódik.
Szereplőink közül Bulma, Krillin és Gohan elutaznak a Namek bolygóra, hogy az ottani Sárkánygömböket összegyűjtsék.
Ám nem csak ők az egyetlenek, akik ezt szeretnék. Vegita mellett, egy ellenséges csapatnak is ez a célja élén a rettegett Freeza-val (Dermesztő).

A harmadik ív során ( amely szerintem történetileg legösszetettebb és legizgalmasabb)  az andoroidok és egy Cell nevű szintén andoriod áll a középpontban, illetve egy fiú aki a jövőből érkezik.

A negyedik ívben először mindenki az újra megrendezett Nagytornára készül, de semmi sem megy ilyen könnyen. Felbukkan két idegen akik egy Maijin Buu nevű mesterségen létrehozott lényről beszélnek...

A Dragon Ball anime 153 részes lett végül, ami 1986-1989-ig futott és a manga első 16 kötetét dolgozza fel.
A Dragon Ball Z a Dragon Ball-t követően egyből műsorra lett tűzve, és teljesen 1996-ig adták ami 291 résszel ért véget. Ez a sorozat teljesen feldolgozta a mangát, tehát a 17.kötettől egészen a 42.kötetig.
A Dragon Ball GT egy teljesen eredeti (original) történet, amit megint csak a Toei Animation készített, ám sajnos nem hozta meg a várt sikereket, így 64 résszel és egy speciállal befejeződött.
2009-ben azonban elkészült a Dragon Ball Kai, ami a Dragon Ball Z újraátdolgozása, és fillermentesítése. Ez a Z első három ívét dolgozza fel 97 részben ( az eredetiben 194 rész volt).
De nem kell csüggedni, mert áprilisban elindul az utolsó ív is a "Dragon Ball Kai: The New Arc" címmel.
Ezen kívül számtalan mozifilm, OVA, speciálok, és pár remake is készült.
A legutolsó a tavalyi 14. mozifilm a Dragon Ball Z: Battle of Gods (Istenek harca), ami óriási kasszasiker lett a mozikban.




Főbb karakterek:


-Son Goku:
Történetünk főszereplője.
Egészen kisgyerekkorától teljesen nagyapa koráig végigkísérhetjük életét.
Eredetileg a Föld elpusztítása miatt küldték ide, de egy fejsérülés miatt az akkori erőszakos jelleme egy szelíd személyiséggé változott.
Saiya-jin vére folytán óriás gorillává tud átváltozni, ha telihold van.
Szeret enni, edzeni és minél erősebb az ellenfél annál inkább élvezi.








-Son Gohan:
A Z-ben ismerhetjük meg. Kezdetben 4 évesként, de ahogy halad a történet tiniédzserként, majd édesapaként is bemutatják.
Okos fiú, aki természeténél fogva nyugodt természetű, nem szeret harcolni, de ha felidegesítik az ellenség biztosan nem éli túl.







-Bulma:
Goku mellett ő a másik szereplő, akit már a kezdetek óta ismerünk.
Első barátja ( és egészen addig még Vegita-val közelebb nem kerül) Yamcha. Ám gyerekkori álma, hogy egy herceghez menjen hozzá, ami be is jött, mert Vegita lesz az élettársa ( a férj kétséges, mert említést nem tesznek erről), és két közös gyerekükk születik.
A lány egy igazi agytröszt, tudósként dolgozik édesapja mellett. Sok jó és rossz tulajdonsággal rendelkezik, ami már szinte élővé teszi a karakterét.















-Vegita:
A Vegeta bolygó hercege, aki Dermesztő egyik alattvalójának sorába kényszerül miután bolygója felrobbant.
Goku-val való küzdelme után, az lesz a vágya, hogy felülmúlja, és legyőzze őt, mert megsértette becsületét.
Elszánt, bátor, akaratos, magányos, karizmatikus és szintén okos, illetve furfangos karakter.
A Z alatt rajta lehet a legtöbb karakterváltozást észrevenni.
Érdekesség, hogy Vegitát az olvasók kérték, hogy maradjon életben, és így az író meghallgatva a kérésüket emelte ilyen magasságú szereplővé.








-Piccolo (Ifjú Sátán):
Kami-sama és ő régen egy személyiség volt, de ő lett ennek a személynek a gonosz kivetülése.
Először a világuralom volt a célja, amit Goku megakadályozott, később viszont ő lett Gohan mestere és barátja, aki fokozatosan jóvá válik Gohan-nak köszönhetően.
Vegita mellett ő a másik olyan személy akin a karakterfejlődés észrevehető.










-Trunks:
Vegita és Bulma első gyereke.
Két féle Trunks-ot ismerhetünk meg, de erről most nem akarok óriási spoilereket lelőni, inkább maradjunk annyiban, hogy 7 évesként és 17 évesként is megjelenik. Bár nem ebben a sorrendben.
Egy jó gyerek, aki nagyon tiszteli, védi és szereti édesanyját, becsüli és felnéz édesapjára.













-Chi-chi:
Goku felesége, aki igazi házisárkány tud lenni, ha gyereke tanulásáról van szó. Emellett nagyszájú és erőszakos.

















- Son Goten
Goku és Chichi második fia. Egy jóindulatú kis srác, aki Trunks-szal örökösen a rosszaságokon jár a fejük.







Dragon Ball Z Abridged, a paródia

2008-ban egy Team Four Star nevű csapat elkezdte az elejétől az egész Z-t összevágni és a maguk szinkronját alátenni, ami azóta is fut Dragon Ball Z Abridged néven. Egy-egy videójuk még a 4-5 milliós nézőt is meghaladja.
Jelenleg 40 részük jelent meg, ami úgy nagyjából a sorozat egy kicsivel több mint felét dolgozza fel.
Új részenkénti megjelenés úgy 1- 1,5 havonta van.
Magyarra is elkezdték lefordítani, amiből már a 10.-30. epizódig fellelhető, illetve most az elejét hozzák befelé.
100%-ban tudom mindenkinek ajánlani, mert ennél jobb paródiát egész életemben nem láttam.


Az eredeti honlap:

http://teamfourstar.com/series/dragonball-z-abridged/


A magyarra fordító csapat youtube csatornája:

http://www.youtube.com/user/absintchild